Hoeveel beter krijgen de armen in een land het als de rijkste persoon van een land z’n hele vermogen onder hen verdeelt? Zo ziet de Robin Hood-index eruit voor Nederland.
Een intrigerend lijstje van persbureau Bloomberg: wat zou er gebeuren als de rijkste persoon van elk land z’n hele vermogen zou doneren aan de armen?
Wie de ‘rijkste’ is, houdt Bloomberg zelf bij via een miljardairs-index. Maar hoe bepaal je wie arm is? Daarvoor ging het persbureau te rade bij het World Factbook van de CIA. Per land geldt dan een eigen definitie van de armoedegrens. Met andere woorden: wie in Nederland arm is, kan in Kenia behoorlijk rijk zijn.
Wanneer ben je arm?
Voor het jaar 2013 gaat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijvoorbeeld uit van een ‘lage-inkomensgrens’ van een alleenstaande van 12.140 euro per jaar, opwel 1.010 euro per maand. Vervolgens is dit bedrag voor verschillende gezinstypen aangepast. Bijvoorbeeld een inkomen van 1.690 euro per maand voor een paar met één kind en 1.350 euro per maand voor een alleenstaande met één kind.
Per saldo telde het CBS in 2013 ruim 1,4 miljoen individuen die tot huishoudens behoorden die op of onder de lage-inkomensgrens zaten: in totaal 9,1 procent van de bevolking. Dat is het cijfer waarmee het CIA World Factbook voor Nederland werkt.
Robin Hood-index
Vervolgens is voor de Robin Hood-index het geschatte vermogen van Charlene de Carvalho-Heineken van ongeveer 10 miljard dollar verdeeld over de groep arme Nederlanders. Dat levert een eenmalige bonus op van 6.759 dollar, ofwel 6.061 euro per arme Nederlander. Anders gezegd: zo'n zes maanden inkomen.
Bloomberg heeft deze exercitie ook voor 41 andere landen gedaan. Onderstaande tabel toont de top-20.
Te zien is dat een gul gebaar van de rijkste Zweed (Ikea's Ingvar Kamprad) en de rijkste Cyprioot (John Frederiksen, een Noorse scheepsmagnaat met een Cypriotisch paspoort die in Londen woont) een aardige duit zou opleveren: respectievelijk bijna 46 duizend dollar per arme Cyprioot en ruim 33 duizend dollar per arme Zweed.
(klik voor uitvergroting, bron: Bloomberg)
De uitkomsten zijn erg afhankelijk van de rijkdom van de rijkste persoon per land, het welvaartsniveau en het aantal officiële armen. In de Verenigde Staten valt bijvoorbeeld 15 procent van de bevolking onder de officiële armoedegrens: als Bill Gates zijn vermogen van 84 miljard dollar onder hen zou verdelen, kreeg elke arme Amerikaan eenmalig slechts 1.736 dollar.
Interessant zou uiteraard de uitkomst van deze rekensom voor het hulpbehoevende Griekenland zijn. Helaas ontbreekt dat land in de Robin Hood-index
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl